logo

Houdingsproblemen

Holle onderrug- kromme bovenrug- opgetrokken schouders- bocht in rug- doorgezakte voeten- afwijkend looppatroon.

Zowel kinderen als volwassenen komen naar de praktijk voor de behandeling van een houdingsprobleem.
Bij kinderen is niet altijd spraken van lichamelijke klachten, maar is het wel belangrijk om de houding te verbeteren om klachten in de toekomst te voorkomen. Bij kinderen wordt vaak in spelvorm geoefend om gemotiveerd thuis de houdingsspieren te versterken en de houding bij het zitten, staan en lopen te verbeteren.
Lees ook kinderen en lopen.

Bij volwassenen heeft een houdingsprobleem vaak wel tot klachten geleid, zoals rugpijn of pijn in de nek en schouders. Door een ongunstige houding bij de dagelijkse activiteiten, kan de samenwerking tussen spieren verstoord raken. Er zijn dan spiergroepen die te weinig en spiergroepen die juist teveel doen. Hierdoor ontstaat dysbalans en op den duur overbelasting, wat tot klachten leidt.

Deze klachten kunnen verminderen of verdwijnen door het corrigeren van de lichaamshouding en het verbeteren van de samenwerking tussen de spieren.
Door bewust om te leren gaan met een goede ergonomie van de omgeving wordt de houdingscorrectie optimaal ondersteund. Denk daarbij aan een goed afgestelde bureaustoel, waardoor je beter achter je computer zit.

Houdingsverandering door artrose

Op latere leeftijd kan slijtage van de gewrichten een rol gaan spelen. Door pijn en stijfheid verandert de lichaamshouding. Op den duur kan een andere manier van zitten, staan en lopen tot overbelasting leiden waardoor de pijn juist toeneemt.
Ook op latere leeftijd is de lichaamhouding voor een deel nog corrigeerbaar.