logo

Houdingsproblemen

Holle onderrug- kromme bovenrug- opgetrokken schouders- bocht in rug- doorgezakte voeten- afwijkend looppatroon.

Zowel pubers, jongeren, volwassenen als ouderen zie ik in mijn praktijk voor het verbeteren van de lichaamshouding.
Bij pubers is niet altijd spraken van lichamelijke klachten, maar is het wel belangrijk om de houding te verbeteren om klachten in de toekomst te voorkomen.
In de behandeling leer je rechter zitten, staan en lopen door het verbeteren van de stand van de gewrichten en samenwerking tussen de spieren. De onderrug wordt bijvoorbeeld minder hol, de bovenrug en nek worden beter gestrekt en de schouders hangen meer ontspannen naar achter en omlaag. Je leert de houdingsverbetering toepassen bij je dagelijkse activiteiten.
Lees ook beter lopen.

Bij volwassenen heeft een houdingsprobleem vaak wel tot klachten geleid, zoals rugpijn of pijn in de nek en schouders. Door een ongunstige houding bij de dagelijkse activiteiten, kan de samenwerking tussen spieren verstoord raken. Er zijn dan spiergroepen die te weinig en spiergroepen die juist teveel doen. Hierdoor ontstaat dysbalans en op den duur overbelasting, wat tot klachten leidt.
Deze klachten kunnen verminderen of verdwijnen door het corrigeren van de lichaamshouding. Door ook bewust te zorgen voor een goede ergonomie van bijvoorbeeld een goed afgestelde tafel en stoel wordt de houdingscorrectie optimaal ondersteund en verbetert je werkhouding.

Op latere leeftijd kan slijtage van de gewrichten een rol gaan spelen bij problemen met de houding. Door pijn en stijfheid verandert de lichaamshouding. Op den duur kan een andere manier van zitten, staan en lopen tot overbelasting leiden waardoor de pijn juist toeneemt. Ook op latere leeftijd is de lichaamshouding voor een deel nog corrigeerbaar.